top of page

Ons composteersysteem

Hoe pakken wij onze compostering aan?

stap 1

Bij FITA Compost hebben we vier composteercellen die we om de beurt vullen met een mengeling van vaste fractie varkens na mestscheiding. Die scheiding voeren onze aanvoerklanten uit. De vaste fractie van varkens halen we dan op bij hen en daarvoor maken we gebruik van een Walking Floor systeem. Daarna lossen we de mest rechtstreeks in een van onze composteercellen. 

Service Name

This is a Paragraph. Click on "Edit Text" or double click on the text box to edit the content and make sure to add any relevant information that you want to share with your visitors.

STAP 2

Afhankelijk van het soort eindproduct dat we willen bereiken, voegen we bovenop de vaste fractie varkens vooral kippenmest (eventueel ook van andere diersoorten zoals runderen of konijnen) toe. Dat doen we met een wiellader met een weegsysteem.

Stap 3

Wanneer we de juiste dosering van de verschillende soorten hebben bereikt, begint de omvorming van het mengsel tot compost. Dit proces wordt uitgevoerd door een composteermachine, waarmee wij het mengsel 5 tot 7 maal per dag omzetten.

 

Tussen deze omzetbeurten wordt de temperatuur gemeten. Dit is noodzakelijk om te voldoen aan de Europese verordening 1069. Deze wet bepaalt dat de temperatuur van de compost gedurende één uur ten minste 70 graden moet bedragen. Alleen dan is het toegestaan de compost buiten Vlaanderen te exporteren.

 

In ons composteringsproces proberen we de compost altijd minstens een uur lang 80 tot 82 graden te laten bereiken. Alleen dan zullen alle onkruidzaden en ziektekiemen door de hoge temperatuur worden vernietigd.

 

Om deze hogere temperatuur te bereiken, gebruiken wij alleen mestproducten die minder dan drie weken oud zijn. Hoe jonger de mest, hoe meer energie het bevat en hoe hoger de temperatuur. Als we de 80 graden niet halen, voegen we onze eigen cocktail van micro-organismen toe om de temperatuur te verhogen.

stap 4

Per badge van 300 tot 500 ton compost, hangen drie temperatuursondes aan de muur. We brengen de kabel van die sondes in de compost en kunnen zo de temperatuur meten. Daarna wordt de temperatuur geregistreerd op een temperatuurregistratietoestel. Het is belangrijk dat we die temperaturen goed bijhouden voor mogelijke controles van de de verschillende bevoegde instanties.

​

Eens alle stappen doorlopen zijn, is de compost klaar om te stockeren of om rechtstreeks te exporteren naar Frankrijk.

Graag nog wat meer verdiepende informatie over onze compostering?

bottom of page